Slachtdag Zuiderkempen
za 21 okt
|Heist-op-den-Berg
Elk jaar helpt Kempens Hoen vzw haar aangesloten leden met de verwerking van het overschot aan hanen. Met een semi-professionele plukmachine, dompelbad en vele helpende handen klaren we samen de klus.
Tijd en locatie
21 okt 2023, 08:30 – 13:00 CEST
Heist-op-den-Berg, Itegem, 2222 Heist-op-den-Berg, België
Gasten
Over het evenement
Elke kweker krijgt ermee te maken. Op het einde van het seizoen zit je met een overschot aan hanen en je kan ze nergens meer kwijt. Dan komt de taak om ze te verkopen of iemand te vinden die ze voor je kan slachten. Al heb je er dan zelf niets meer aan, wat spijtig is van een gezonde en smaakvolle kip.
Om onze leden zelfredzamer én zelfvoorzienender te maken, organiseert de vzw jaarlijks een workshop slachtdag waarbij we elkaar helpen met deze klus. Geef toe, niet iedereen kijkt ernaar uit om eraan te beginnen of weet zelfs nog maar hoe. Daarom helpen meer ervaren kwekers en thuisslachters je bij dit proces. Van elkaar leren en beter worden is het doel. En op het einde van de dag neem je je eigen, verwerkte hanen mee terug naar huis.
Belangrijk, de deelnemers voorzien:
- een schort
- een erg scherp mes
- grote snijplank
- open koelbak
Verdere afspraken:
- De workshop slachtdag is enkel toegankelijk voor betalende leden van Kempens Hoen vzw.
- Er worden enkel Campines verwerkt, dus geen andere kippenrassen.
- De te slachten dieren geef je minstens 12 uur voordien enkel nog water en geen eten meer. Op die manier zijn hun darmen en krop leeg op de slachtdag en is het voor iedereen prettiger werken.
- Heb je 15 of meer te slachten dieren bij, voorzie dan ook een extra helper.
- Er is geen volgorde, we helpen elkaar tot alle dieren verwerkt zijn.
- Alle meegebrachte, levende dieren worden ter plaatse geslacht en verwerkt.
- Levende dieren ruilen of verkopen is niet toegestaan.
- Je eigen slachtafval neem je mee ook mee terug.
Ter info, de organisatie van de slachtdag is vooraf aangevraagd bij de bevoegde overheidsdiensten.